Behandelingen

Afhankelijk van de hond zijn er verschillende behandelingen: plukken - effileren, uitdunnen - knippen, scheren -  strippen - ontwollen - kammen, borstelen, ontklitten.

 

1) Plukken:

Ruwharige honden worden geplukt, zoals bijvoorbeeld de meeste terrierrassen, schnauzers enz. Bij het woord plukken word verstaan dat de bovenste dode haarlaag met de hand of met een trimmes verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Als men dit niet laat doen dan loopt u de kans dat uw hond jeukklachten krijgt en zich gaat stukbijten en zo bij de dierenarts terecht komt. Als de plukvacht goed los zit zal deze behandeling geen pijn doen.

 

2) Effileren, uitdunnen:

Spaniels, Setters, Retrievers en honden met soortgelijke vachten worden waar mogelijk is uitgeplukt en daarna met een getande schaar uitgedund en de vacht korter gemaakt en zo in model gebracht.

 

3) Knippen en scheren:

Een goed voorbeeld van deze behandeling is natuurlijk de Poedel en honden met een soort gelijke vacht. Men kan bij deze honden scheren en knippen in elk gewenst model.

Maar honden waarbij de vacht vervilt is daar kan men niet anders dan scheren dit kan ook bij andere vachtsoorten voorkomen. Maar er kan ook altijd geschoren worden als u dat zelf wilt.

 

 4) Strippen:

Dit word soms bij plukhonden gedaan. Bij plukken word alle dode haren verwijderd bij strippen gebeurt dat niet. hier word een klein laagje eraf getrimd zodat de vacht niet te kort word. Dit doet men meestal bij honden die naar de hondenshow moeten.

 

 5) Ontwollen:

Newfoundlanders, Berner sennenhond, Keesachtigen, Poolhonden en Chow Chows zijn honden die men kan laten ontwollen, maar ook kortharige honden zoals Labrador, Rotweiler die erg verharen of honden met een soortgelijke vacht kunnen in de ruiperiode ontwold worden. Hierbij wordt met verschillende materialen zoveel mogelijk dood onderhaar verwijderd.

 

6) Kammen, borstelen en ontklitten:

Langharige honden kunnen ook terecht voor periodieke was- en borstelbeurten, Om zo de hond klit vrij te houden. Gebeurt dit niet en houd u om wat voor reden ook de hond niet uit de klitten dan kan men de hond brengen voor te ontklitten. Dit gebeurt met speciale materialen, let wel op dat deze behandeling niet gevoelloos kan gebeuren, daarom raden wij altijd aan breng de hond vaker als het u thuis niet lukt of volg een workshop bij ons hoe u thuis uw hond het beste kunt verzorgen.

Bij iedere trimbeurt worden de oren schoon gemaakt, de nagels mits nodig geknipt, teken verwijderd, anaalklieren mits nodig uitgedrukt, het controleren van het gebit, gewassen en een algehele inspectie van huid, de vacht en de conditie.

Verder kan men de hond ook alleen voor een wasbeurt brengen of het reingen van het gebit.

Mocht u nog vragen hebben, kunt u een mailtje sturen of telefonisch contact opnemen. Wij staan u graag te woord.

Hondentrimsalon Sandra Jansen

06-3380 1816

 

Hondentrimsalon Sandra Janssen | dogspalace.nijmegen@gmail.com